Pacientov s diabetom neohrozuje len samotné ochorenie, ale aj množstvo nebezpečných komplikácií, ktoré ho sprevádzajú. Čím dlhšie ostáva hladina cukru v tele zvýšená, tým je nebezpečenstvo vyššie.

Medzi najzávažnejšie komplikácie cukrovky patria srdcovocievne ochorenia. Riziko výskytu, ale aj úmrtia na ne, je u diabetikov 2 až 4krát vyššie, ako u ľudí s normálnou hladinou cukru. Výrazne rastie riziko aterosklerotických komplikácií, najmä srdcového infarktu a mozgovej porážky.

Asi u desatiny diabetikov typu 2 sa časom vyvinie ochorenie obličiek, ktorého priamou príčinou je cukrovka. Najprv sa zhorší filtračná schopnosť obličiek, až postupne celkom zlyhajú. V tomto štádiu je už proces nezvratný a jedinou nádejou je hemodialýza (umelá oblička) alebo transplantácia.

Diabetes mellitus je tiež najčastejším ochorením, ktoré spôsobuje slepotu. Riziko oslepnutia je u diabetikov o 15 až 20 % vyššie, ako u nediabetikov. Známa a veľmi rozšírená je aj diabetická neuropatia (poškodenie nervov), ktorá sa vyvinie u 20 až 70 % všetkých diabetikov. Najbežnejšie bývajú postihnuté nervy dolných končatín. Miernejšie príznaky neuropatie, medzi ktoré patrí mravenčenie, brnenie či pálenie prstov na nohách, môžu neskôr vystriedať výraznejšie problémy, ako napríklad vredy predkolenia. V najhoršom prípade je nutné končatinu amputovať.

Diabetes tiež znižuje schopnosť imunitného systému bojovať proti infekciám, čo zvyšuje riziko nákazy rôznymi ochoreniami a aj ich priebeh je obyčajne u diabetikov ťažší, ako u zdravej populácie.


Odporúčané články

Srdce diabetika počas COVID 19

Srdce diabetika počas COVID 19

Diabetes mellitus 2. typu bez ohľadu na vek predstavuje zvýšené riziko kriticky vážneho priebehu infekcie COVID-19. Zvlášť rizikový sú jedinci s diabetes mellitus, vysokým krvným tlakom a závažnou obezitou (BMI ≥ 40 kg / m2). Sú infikovaní s väčšou pravdepodobnosťou a je u nich vyššie riziko komplikácií a úmrtia na COVID-19.

Čítať viac
Postup pri zostavovaní jedálneho lístka podľa pravidiel racionálnej výživy

Postup pri zostavovaní jedálneho lístka podľa pravidiel racionálnej výživy

K návrhu jedálneho lístka pristupujeme individuálne. Viac sa dočítate v článku...

Čítať viac