Diabetik počas pandémie očami diabetológa

 

Už je to viac ako rok, čo sa témou číslo jedna v našej spoločnosti stala pandémia. To, čomu sme na začiatku nechceli uveriť, sa stalo skutočnosťou. Pandémia sa dotkla života každého jedného z nás. V nasledujúcich riadkoch prinášam môj pohľad na starostlivosť o diabetika počas pandémie COVID-19.

Na Slovensku je asi 400 000 diabetikov evidovaných v ambulanciách diabetológov a odhadom ďalších 60 000 až 100 000 diabetikov a prediabetikov, ktorí o svojej diagnóze nevedia. Pol milióna ľudí, ktorí majú oproti nediabetickej populácii výrazne kratšiu očakávanú dĺžku života - rôzne štatistiky hovoria o 6 až 12 rokoch.1,2,3

Ukázalo sa, že diabetici predstavujú rizikovú skupinu pre vážny priebeh ochorenia COVID-19 zapríčineného koronavírusom SARS-CoV-2, rovnako aj úmrtnosť v súvislosti s touto infekciou je v skupine diabetikov vyššia.4,5 Týka sa to predovšetkým diabetikov s ďalšími pridruženými ochoreniami, hlavne obezitou a rozvinutými chronickými komplikáciami diabetu. Znevýhodňujúcim faktorom je tiež vyšší vek a dlhšie trvanie diabetu. Okrem opatrení, ktoré sú široko medializované (rúško-odstup-ruky), by som zdôraznila, že v skupine diabetikov sa podceňujú vysoko účinné preventívne opatrenia, ktoré môžu viesť k zníženiu rizika vážneho priebehu ochorenia COVID-19.

Posilňovanie imunity, kvalitná strava so znížením telesnej hmotnosti - ak je to potrebné, čo najlepšia stabilizácia glykémií ako i stabilizácia ostatných pridružených ochorení, pravidelný pohyb, to všetko môže podstatne znížiť riziko vážneho priebehu akejkoľvek infekcie, COVID-19 nevynímajúc.

Paradoxne, reštrikčné opatrenia s obmedzením mobility a následným nedostatkom pohybu, sociálna izolácia spojená s depresívnou rozladou spoločnosti, aspoň u pacientov v mojej ambulancii, viedli skôr k zhoršeniu metabolickej kompenzácie a nárastu telesnej hmotnosti, čo logicky vedie k potenciálne horšiemu priebehu infekcie novým koronavírusom SARS-CoV-2. Príčin môže byť niekoľko.

Mnohí pacienti posunuli termín svojej kontroly v diabetologickej ambulancii na neskôr. Niektorí preto, že boli v karanténe pre kontakt s ochorením COVID-19, alebo sami prekonali toto ochorenie, viacerí skôr preto, že sa báli, aby sa koronavírusom pri kontakte s ďalšími ľuďmi v ambulancii nenakazili. Úplne pochopiteľné konanie. Mnohokrát namiesto plánovaných 3-4 mesiacov, medzi diabetologickými kontrolami prešla aj omnoho dlhšia doba. Pacienti, ktorí si sledujú glykémie v domácom prostredí, ma často kontaktovali telefonicky alebo mailom a liečbu sme upravili bez nutnosti fyzickej návštevy v ambulancii. Nie všetci pacienti však využívajú možnosť skontrolovať si glykémie v domácom prostredí a hodnoty glykémií a glykovaného hemoglobínu sa veľakrát výrazne zhoršili.

Iní pacienti si síce zdokumentovali zvýšené glykémie, ale napriek tomu na ne nereagovali. Rozhodli sa počkať do najbližšej kontroly a tak často i niekoľko týždňov tolerovali zlú metabolickú kompenzáciu.

Mnohí, predovšetkým starší pacienti v zmysle odporúčaní minimalizovali vychádzanie z domu. Drvivá väčšina pacientov vysvetľuje nárast telesnej hmotnosti obmedzením pohybu počas lockdownu. Predpokladám, že kalorický príjem nebol prispôsobený zníženému kalorickému výdaju (menej sa hýbem, menej zjem), naopak, časť pacientov referuje, že jedlo sa stalo určitým alternatívnym programom (som len doma, nemám čo robiť, stále niečo jem).

Do úvahy pripadá aj zmena zloženia stravy, v rámci minimalizácie vychádzania sa nakupuje napríklad len jedenkrát týždenne, miesto čerstvej zeleniny sa častejšie použijú trvanlivé, spracované potraviny.

Menšia časť pacientov svojvoľne, väčšinou krátkodobo, prerušila liečbu cukrovky, pretože si nezabezpečili potrebné lieky (nedali si predpísať, nechceli alebo nemohli ísť na ambulanciu, nechceli alebo nemohli ísť do lekárne). V súčasnej dobe elektronických receptov je tento problém veľmi ľahko riešiteľný, väčšina ambulancií poskytuje opakovaný elektronický recept na základe telefonického prípadne e-mailového požiadania, v lekárni môže lieky vyzdvihnúť príbuzný.

U časti pacientov nastáva zhoršenie metabolickej kontroly sekundárne, pri zhoršení iných pridružených ochorení, často aj z dôvodu horšej dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Stretávam sa s pacientami, ktorí prichádzajú s defektom na dolnej končatine, pretože si napríklad vzniknuté zranenie ošetrovali dlhšiu dobu sami (znovu, strach z návštevy lekára pre riziko infekcie).

V neposlednom rade môže byť príčina zhoršenia metabolickej kompenzácie zvýšená psychická záťaž pacientov, mnohí referujú veľmi negatívny dopad súčasnej situácie na ich náladu, spánok, chýbajú im sociálne kontakty, predovšetkým kontakt s rodinou a priateľmi.

Od jesene 2020, s nárastom počtu pacientov liečených na symptomatický COVID-19 (ochorenie s príznakmi), vidím veľmi často zhoršenie metabolickej kompenzácie v súvislosti s infekciou SARS-CoV-2. Predovšetkým pri zápale pľúc spôsobenom novým koronavírusom sú pacienti liečení celkovými kortikoidmi, ktoré výrazne zhoršia hodnoty glykémií. Nárast glykémií vplyvom kortikoidov si mnohokrát vyžaduje aspoň prechodne inzulínovú liečbu. Nastavovanie dávok inzulínu v domácom prostredí je podmienené úzkou spoluprácou pacienta, prípadne jeho príbuzných a lekára diabetológa.

Čo môže diabetik urobiť, aby zlepšil svoje vyhliadky?

Ovplyvniť tie faktory, ktoré sa ovplyvniť dajú.

Pohybová aktivita.

Ak nie je možný pohyb na čerstvom vzduchu, zvoľte si cvičenie v domácom prostredí. Vhodné je kombinovať aeróbne a anaeróbne aktivity, pohyb je nevyhnutnou podmienkou na udržanie svalovej hmoty. Okrem priameho vplyvu na kontrolu glykémie, má komplexný vplyv na telesné i psychické zdravie.

Posilňovanie imunity.

Snažte sa nepodliehať panike a udržiavajte si pozitívnu myseľ.

Dodržiavajte pitný režim. Pokiaľ nemáte odporučený obmedzený príjem tekutín vašim lekárom, napríklad pre ochorenie srdca alebo obličiek, vypite na 1 kg vašej hmotnosti okolo 30 - 40 ml nesladených tekutín denne. Pokiaľ máte vyššiu glykémiu, je príjem tekutín prvým krokom k dosiahnutiu jej stabilizácie.

Snažte sa tráviť dostatok času na čerstvom vzduchu, ak je to možné, snažte sa chodiť do prírody, ak môžete, vystavte svoju pokožku slnku, je to dôležité pre vytvorenie vitamínu D.

Užívajte vitamín C a D. Užívajte selén a zinok. Ak používate vitamíny a potravinové doplnky, vyberte také, čo sú vhodné pre diabetikov.

Doprajte si spánok. Dôležitá je nielen jeho dĺžka, ale aj kvalita. Dbajte na psychohygienu. Občas sa odstrihnite od internetu a televízie, z ktorých sa valia negatívne informácie a dezinformácie.

Usilujte sa skoncovať s fajčením, nepite alkohol.

Otužujte sa.

Doprajte si kvalitnú stravu.

Stravovanie diabetika počas pandémie aj mimo nej.

Kvalitná strava je základným predpokladom dosiahnutia stabilizácie cukrovky. Zároveň predstavuje dôležitý nástroj na posilnenie imunity. Úpravou stravy môžete dosiahnuť pokles telesnej hmotnosti, pokiaľ máte nadváhu alebo obezitu.

Pacientom odporúčam

výrazne obmedziť príjem rafinovaných (vysokospracovaných) výrobkov, potravín sladených glukózo-fruktózovým sirupom, údenín, výrobkov a pečiva z bielej múky

výrazne obmedziť zdroje živočíšnych tukov a iné zdroje nasýtených mastných kyselín

zvýšiť príjem zeleniny a ovocia, strukovín, orechov, semiačok a húb

nahradiť bielu múku celozrnnými produktami, bielu ryžu naturálnou, do jedálnička zaradiť quinou, pohánku, pšeno, zemiaky občas nahradiť sladkými zemiakmi (batátmi), namiesto zemiakovej kaše s mliekom a maslom uprednostniť napríklad zemiaky so šupkou upečené v rúre

zvýšiť príjem strukovín na minimálne 3x týždenne, pokojne aj častejšie

maslo na chlieb nahradiť jeho rastlinnou verziou, strukovinovou nátierkou, alebo zrelým avokádom

nejesť medzi hlavnými jedlami nezdravé potraviny (pacientami často uvádzané napríklad diadobošky), pokiaľ nie ste hladný, ale máte len “na niečo chuť”, skúste oriešky

uprednostniť šetrnejšie spôsoby prípravy potravín, s minimálnym pridávaním tuku k príprave jedla

Cieľom zmeny stravovania je jesť prevažne kvalitné prirodzené potraviny (teda potraviny, ktoré nie sú ďalej technologicky spracované) rastlinného pôvodu, ktoré sú prirodzeným zdrojom vlákniny, množstva fytochemikálií, vitamínov, minerálov a stopových prvkov, nenasýtených mastných kyselín. Nie, nemusíte sa báť o zdroje bielkovín, pestrá rastlinná strava s pravidelným príjmom strukovín (šošovica, fazuľa, cícer, sója) vám zabezpečí dostatočný prísun všetkých esenciálnych aminokyselín. Okrem vášho srdca a ciev poteší takáto strava aj vašu črevnú mikroflóru.

Zmena stravovania by mala byť dlhodobá, po krátkodobej diéte s rýchlym návratom k pôvodnému spôsobu stravovania je vysoké riziko tzv. jo-jo efektu.

Využite NFI protokol k zlepšeniu svojej cukrovky.

Od roku 2018 sa na Slovensku využíva k liečbe diabetu 2. typu tzv. NFI protokol, čo je špeciálne zostavený stravovací plán. Rozpis stravy je vypracovaný na základe vstupných údajov konkrétneho pacienta a opakovane prispôsobený v priebehu jeho dodržiavania zmeneným podmienkam (predovšetkým nastáva výrazný pokles telesnej hmotnosti a úprava glykémií). Okrem všetkých vyššie uvedených výhod stravy rastlinného pôvodu NFI protokol prináša niečo navyše. NFI protokol využíva chemické reakcie medzi jednotlivými zložkami potravy. Výsledkom týchto reakcií je cielené odbúranie tuku v ľudskom tele a to predovšetkým tuku uloženého medzi brušnými orgánmi. Tzv. vnútrobrušný tuk nie je len pasívnou zásobárňou energie, je to hormonálne aktívne tkanivo s mnohými nepriaznivými efektmi na zdravotný stav. Chemické reakcie navodené NFI protokolom zlepšujú vstup cukru do buniek, čo sa odrazí na poklese glykémií. Pokles hladiny cukru umožňuje postupnú redukciu, v optimálnom prípade ukončenie liečby cukrovky. V súčasnosti aktívne využíva NFI protokol k liečbe diabetikov 2. typu viacero diabetológov na celom Slovensku. NFI protokol absolvovalo na Slovensku doposiaľ už viac ako 800 pacientov. Napriek komplikovanej situácii v súvislosti s pandémiou mnohí diabetici 2. typu využili práve tento čas na zlepšenie svojho zdravotného stavu NFI protokolom.

Čo vám prinesie NFI protokol?

Úpravu glykémií, efekt je viditeľný už v priebehu prvých dní dodržiavania protokolu.

Pokles telesnej hmotnosti. Priemerný pokles telesnej hmotnosti po skončení NFI protokolu na veľkom súbore pacientov je približne 17 kg.

Pokles krvného tlaku.

Redukciu liekov na cukrovku či dávok inzulínu (u časti pacientov na NFI protokole aj úplné ukončenie medikamentóznej liečby cukrovky), redukciu liekov na tlak, redukciu liekov na cholesterol.

Zlepšenie fyzickej výkonnosti, čo je dané jednak poklesom telesnej hmotnosti a zlepšením mobility, jednak mnohí pacienti po zmene stravovania referujú "prílev energie".

Strážte si svoje zdravie.

Nezanedbávajte sa. Sledujte si glykémie v domácom prostredí. Ak sa hodnoty mierne zvýšili, upravte svoju stravu a pohybový režim tak, ako je uvedené vyššie. Ak sú hodnoty cukru extrémne vysoké, striedajú sa hypoglykémie a hyperglykémie, alebo sa objavili prejavy ako smäd, časté močenie, neváhajte a kontaktujte vášho diabetológa.

Sledujte si vašu telesnú hmotnosť. Uvedomte si, že obezita a nárast telesnej hmotnosti zhoršujú vaše vyhliadky, naopak, už pokles telesnej hmotnosti o 5 percent má dokázateľne pozitívny vplyv na vaše zdravie.

Sledujte si tlak krvi. Ak by hodnoty krvného tlaku boli aj krátkodobo extrémne, kontaktujte lekára. Ak sú hodnoty tlaku krvi mierne zvýšené oproti pre vás odporúčanej hodnote, upravte si stravu a pohybovú aktivitu, redukujte telesnú hmotnosť, prípadne požiadajte vášho lekára o úpravu liečby vysokého tlaku.

Namerané parametre (glykémie, tlak krvi, hmotnosť) si značte do denníka diabetika. Bez záznamov o meraní glykémií je veľmi zložité upravovať liečbu. Hodnota tlaku krvi meraná na ambulancii je ovplyvnená stresom z vyšetrenia, neštandardným dňom (skoré vstávanie, užitie liekov na tlak v netypickom čase a podobne) a nie je možné len na základe tejto jedinej hodnoty upraviť liečbu.

Pandémia zasiahla do všetkých oblastí nášho života. Dennodenne sa na nás valia čísla o infikovaných, hospitalizovaných, ventilovaných… sledujeme čísla narastajúcich úmrtí na covid a s covidom. Predpokladám, že nepriamym efektom pandémie a chaosu, ktorý priniesla, budú aj narastajúce čísla úmrtí na iné ochorenia (predovšetkým srdcovocievne a onkologické).

Diabetici predstavujú vysokorizikovú skupinu pre vážny priebeh ochorenia COVID-19. Rovnako ale predstavujú vysokorizikovú skupinu pre srdcovocievne ochorenia a predčasné úmrtia na ne. Vyššie uvedené postupy sú jednoduchým, ale veľmi účinným nástrojom k zásadnej zmene prognózy pacienta. Bola by škoda ich nevyužiť.

MUDr. Janka Lejavová,
diabetologická ambulancia
Liptovský Mikuláš

Literatúra:

  1. Heald, A.; Stedman, M.; et al: Estimating life years lost to diabetes: outcomes from analysis of National Diabetes Audit and Office of National Statistics data, Cardiovascular Endocrinology & Metabolism: December 2020 - Volume 9 - Issue 4 - p 183-185
  2. Gu, K., Cowie, C. C., Harris, M. I. (1998). Mortality in adults with and without diabetes in a national cohort of the U.S. population, 1971-1993. Diabetes care, 21(7), 1138–1145.
  3. Carstensen B, Rønn PF, Jørgensen ME. Lifetime risk and years lost to type 1 and type 2 diabetes in Denmark, 1996-2016. BMJ Open Diabetes Res Care. 2021;9(1):e001065. doi:10.1136/bmjdrc-2019-001065
  4. Klonoff DC. The Coronavirus 2019 Pandemic and Diabetes: An International Perspective. J Diabetes Sci Technol. 2020;14(4):703-704.
  5. Peric S, Stulnig TM. Diabetes and COVID-19: Disease-Management-People. Wien Klin Wochenschr. 2020;132(13-14):356-361.

 

Príbeh mojej pacientky

Som nesmierne rada, že som sa v roku 2020 rozhodla dať na boj s cukrovkou a kilami. Bol to náročný rok, no veľa som sa naučila. Schudla som celkovo 22 kg a cukor mám ustálený. MUDr. Lejavová bola pri mojej poslednej kontrole spokojná a znížila mi dávku lieku na diabetes. Iný liek na cukrovku už neužívam vôbec, bol vylúčený asi po dvoch mesiacoch na NFI protokole. Je dôležité povedať aj to, že sa mi upravil krvný tlak a cholesterol, nemám už žiadne lieky, som mobilnejšia a pohyblivejšia. Toto je prvýkrát, čo som schudla tak výrazne. Pokúšala som sa o chudnutie mnohými diétami už veľakrát, ale bez dlhodobých úspechov. Vždy prišiel jojo efekt. Ďakujem, že vďaka NFI môžem žiť plnohodnotnejší život.

(Eva A., Liptovský Mikuláš)


Autor: MUDr. Janka Lejavová, diabetologická ambulancia Liptovský Mikuláš


« Späť