Kontrola cukrovky počas horúčky

Pacienti s cukrovkou majú častejšie infekcie ako pacienti bez cukrovky. Priebeh infekcií je komplikovanejší. Príčinou zvýšeného výskytu infekcií u diabetikov sú poruchy imunity a takisto aj výskyt sprievodných ochorení, ktoré znižujú schopnosť organizmu kompenzovať zvýšenú záťaž organizmu počas ochorenia. Aktuálne vírusové ochorenie COVID-19 spôsobuje zápal pľúc so syndrómom akútnej dychovej tiesne. Vážnou komplikáciou infekčných ochorení u diabetikov je hyperglykémia, ktorej najzávažnejším vyústením je diabetická ketoacidóza. V období infekčných komplikácií je potrebné zvládať hyperglykémiu.

Porucha imunity

Niektoré mikroorganizmy sa stávajú virulentnejšie v prostredí s vysokou glukózou. Do ochrany organizmu sa zapájajú bunky a protilátky. U diabetikov sa zistili znížené funkcie bunkovej imunity, a to zníženou schopnosťou reagovať na chemické signály, pohlcovať a zabíjať mikróby bunkami na to určenými. Dobrou správou je, že zlepšenie kontroly cukrovky vedie k zlepšeniu týchto bunkových funkcií. U pacientov s cukrovkou sa zistili znížené hladiny látok, ktoré zvyšujú cievnu priepustnosť, spôsobujú zápal, priťahujú biele krvinky, ale aj znížená hladina látok podporujúcich činnosť a účinnosť buniek, ktoré zabíjajú mikroorganizmy. Ochranu pred vírusovou infekciou zabezpečuje interferón. Jeho úlohou je chrániť ešte vírusmi nenapadnuté bunky, napr. ak vírus napadne bunku, táto bunka vylúči interferón, ktorý sa naviaže na bunkové receptory ešte nenapadnutých buniek a tie začnú produkovať antivirálne proteíny ako odpoveď na možné napadnutie vírusmi. Hladinu interferónu zvyšuje vitamín C. Ďalším mechanizmom, ktorý vedie k zvýšenému výskytu infekcií u diabetikov, najmä hubových ochorení, je zloženie receptorov, čo vedie k zvýšenej priľnavosti k receptorom. Diabetici na očkovanie reagujú rovnako ako nediabetici. Sérové koncentrácie protilátok sú podobné ako u nediabetikov a teda očkovanie je bezpečné a chráni pacientov.

Súčasná vírová infekcia COVID 19

Pandémia začala v decembri 2019  v nemocniciach, v meste Wu-chan v Číne, viacerými prípadmi neobjasniteľnej pneumónie u ľudí, ktorí boli na veľkom trhu morských plodov. Potvrdilo sa, že ide o akútnu infekciu dýchacích ciest spôsobenú koronavírusom. Najpravdepodobnejším hostiteľom SARS-CoV-2 vo voľnej prírode sú netopiere. V súčasnosti prevláda prenos infekcie z človeka na človeka. Hlavnou cestou prenosu sú vydychované kvapôčky (aerosól) a vírus sa môže prenášať aj kontaktom. Vyvolávateľom ochorenia je nový koronavírus tzv. SARS-CoV-2 pomenovaný WHO patriaci do rodu β. Koronavírus má obal. Jeho častice sú okrúhle alebo oválne, často rozličného tvaru, s priemerom od 60 nm do 140 nm.

Rizikové faktory závažného ochorenia zatiaľ nie sú jasné. U starších pacientov a pacientov so známym chronickým ochorením môže byť vyššie riziko ťažšieho priebehu ochorenia. Väčšina hlásených prípadov sa vyskytla u dospelých so stredným vekom 59 rokov. Približne jedna tretina až polovica hlásených pacientov mala sprievodné ochorenia, vrátane diabetes mellitus, artériovej hypertenzie a kardiovaskulárnych ochorení. Na jednotky intenzívnej starostlivosti boli prijatí kriticky chorí pacienti so stredným vekom 66 rokov a 72 % malo základné chronické ochorenie.

Inkubačná doba sa odhaduje na približne 5 dní, ale môže sa pohybovať od 2 do 14 dní. Pri COVID-19 je nákazlivosť aj počas obdobia, keď nie sú prítomné prejavy ochorenia. Pri nástupe choroby medzi časté príznaky patrí horúčka, kašeľ, bolesti svalov, únava a dýchavičnosť. U niektorých pacientov na začiatku ochorenia bola hlásená bolesť hrdla. Medzi menej často hlásené príznaky patrí produktívny kašeľ s vykašliavaním spúta, bolesti hlavy, vykašliavanie krvi a hnačka. U niektorých pacientov sa vyskytli gastrointestinálne príznaky, ako je hnačka a nevoľnosť ešte skôr, ako sa objavili príznaky horúčky. Horúčka môže byť trvalá, ale aj so striedavým priebehom.

U časti pacientov sa zhoršenie ochorenia prejavilo počas druhého týždňa choroby. Zápal pľúc a dýchavica sa vyvinula v priemere 8 dní po nástupe choroby. Syndróm akútnej respiračnej tiesne sa vyvinul u 17–29 % hospitalizovaných pacientov a sekundárna infekcia sa vyvinula u 10 %. Veľký počet pacientov potrebuje pľúcnu ventiláciu. Medzi komplikácie patrí akútne zlyhanie srdca, arytmia, šok a akútne poškodenie obličiek. Medzi hospitalizovanými pacientmi s pneumóniou bol podiel úmrtnosti na prípadoch hlásený v rozsahu 4–15 %. U časti ľudí ochorenie nemá žiadne alebo len veľmi mierne prejavy.

Hyperglykémia a výsledky liečby u kriticky chorých diabetikov

Hyperglykémia zvyšuje chorobnosť a úmrtnosť u kriticky chorých pacientov a vedie aj k zlým výsledkom liečby kriticky chorého pacienta. Preto je veľmi potrebné zachovať prísnu kontrolu glykémie v predchorobí ako aj počas ochorenia spojenej s teplotami. Počas epidémie je nevyhnutné využívať samokontrolu glykémií na kontrolu glykémií. Zo zdravotného poistenia majú pacienti liečení inzulínom 3 krát a viac nárok na 75 meraní na mesiac, liečení 1-2 krát denne 25 meraní na mesiac a pacienti liečení tabletami 50 meraní na 4 mesiace. Ak je prúžkov nedostatok, dajú sa zakúpiť v lekárni aj bez lekárskeho predpisu. Pri zistení zvýšených glykémií je potrebné reagovať zvýšením dávky inzulínu a sprísnením diéty. Pri úprave liečby sa musí znížiť kolísanie glykémií, pretože prílišné výkyvy glykémií poškodzujú organizmus.

Postup pri kontrole hyperglykémie

Odporúčania pre úpravu glykémie počas akútnych sprievodných ochorení (viróza) ale aj pri hnačke a zvracaní, pri liečbe tabletami ak pri hypoglykémii v domácom prostredí sú veľmi podrobne spracované v samostatnom texte časopisu a sú publikované na portáli www.sdia.sk, v časti určenej pacientom.

Liečba hyperglykémie závisí od klinických príznakov, nameranej glykémie, prítomnosti ketónov v krvi alebo moči, či je pacient schopný jesť, podľa veľkosti porcie jedla, zmeny zloženia stravy, pri normálnom alebo obmedzenom pohybe a najmä podľa toho, či pacient opakovane zvracia. Vždy je vhodné skontaktovať sa so svojím diabetológom.

Rozvoju príznakov závažnej hyperglykémie je potrebné venovať veľkú pozornosť. Tým sa predchádza najvážnejšiemu štádiu - diabetickej ketoacidóze, ktorej príznakmi sú veľký smäd, vylučovanie veľkého množstva moču alebo časté močenie, bolesti hlavy, slabosť, ospalosť, nevládnosť a rozmazané videnie. Dehydratácia sa prejaví pocitom sucha a pálenia v ústach, popraskanými perami, nízkym krvným tlakom (hypotenzia), rýchlou činnosťou srdca (tachykardia) a stratou hmotnosti. Niekedy sú prítomné aj kŕče v dolných končatinách a potenie teplým potom. Veľmi závažným príznakom je prehĺbené a zrýchlené dýchanie, ovocný zápach z úst a prítomnosť ketónov v moči (ketonúria). Niekedy sa môžu vyskytnúť bolesti v brušnej oblasti, žalúdočná nevoľnosť alebo až vracanie, čo môže pripomínať akútne brušné príhody. V najťažších prípadoch sa diabetická ketoacidóza spája s poruchami vedomia až bezvedomím (diabetická kóma). Diabetická ketoacidóza je vyvolaná nedostatkom inzulínu, čo spôsobuje závažnú poruchu metabolizmu cukrov, tukov a bielkovín a zvýšenou tvorbou hormónov, ktoré pôsobia opačne ako inzulín. Preto je potrebné začať s liečbu zvýšenej glykémie skôr, aby neprišlo k rozvoju uvedených príznakov.

 Aby sa zabránilo prechodu do závažných, život ohrozujúcich stavov je potrebné pri akútnom ochorení pri vzostupe glykémií > 13,3 mmol/l časté monitorovanie glykémie (každú 1 - 3 hodinu, podľa typu ochorenia) a ketolátok v krvi alebo v moči (každé 2–4 hodiny, resp. vždy pri močení). Ak sa v krvi alebo v moči zistia ketóny je potrebné meranie glykémie každé 2 hodiny. Nález ketónov v moči sa oneskoruje približne o 2 hodiny po ich objavení sa v krvi. Prúžky na stanovenie ketónov v krvi sú hradené z poistenia iba diabetikom 1. typu, pacienti s diabetes mellitus 2. typu si ich môžu zakúpiť aj bez lekárskeho poukazu.

Teplotu je potrebné merať si štyrikrát denne. Dôležité informácie poskytuje aj meranie krvného tlaku a sledovanie pulzu, najmä ak sa pulz postupne zrýchľuje. Je potrebné piť vo väčšom množstve nápoje, ktoré sú nesladené, prípadne nápoje, ktoré obsahujú minerály. Ak pacient neprijíma potravu, mal by pravidelne piť sladké nápoje a nahradiť obvyklé jedlo ľahko stráviteľným jedlom, ako sú sušienky, toasty, polievky alebo ovocné džúsy. Ak pacient vracia, treba vypiť pol pohára ovocného džúsu alebo sladkú Coca Colu. Odporúča sa piť častejšie malé množstvá.

Ak pacient leží, odporúča sa porciu jedla zmenšiť o tretinu. Pri vracaní – ak je glykémia v rozmedzí 5 – 10 mmol/l – je potrebné prijímať tekutiny s cukrom vo veľmi malých dávkach, po lyžičkách tak, aby sa glykémia udržala v uvedenom rozpätí.

Hyperglykémiu treba korigovať postupne, bez podania príliš vysokej dávky inzulínu, ktorá by viedla k hypoglykémii a následnej liečbe hypoglykémii zvýšeným prijímom sacharidov. Po príjme neprimerane vysokého množstva cukrov môže znova prísť k výraznému vzostupu glykémií a rozkolísaniu cukrovky. Pri vyššej glykémii pred jedlom potrebuje inzulín viac času, aby hladinu cukru v krvi znížil a aby sa vysporiadal s cukrami prichádzajúcimi z jedla. Treba mať na pamäti, že pacienti majú rozdielnu citlivosť na inzulín a dávky inzulínu sa môžu líšiť.

Opatrenia pri infekcii COVID-19

Základom všetkých opatrení sú prísne hygienické opatrenia. Základom je používanie ochranných rúšok buď jednorazových alebo z textilných materiálov. Rúška je potrebné tepelne ošetriť praním pri teplote 60-70 %, žehlením, avšak bez použitia pary. Respirátory sa neodporúča používať, pretože respirátorom pacient chráni seba, ale nechráni okolie. Po pobyte vo vonkajšom prostredí je potrebné umývanie rúk mydlom a omytím rúk tečúcou vodou minimálne počas 20 sekúnd, prípadne použitím dezinfekčných prostriedkov na báze alkoholu. Avšak neodporúča sa použiť iba samotný etanol, ktorý vysušuje kožu. Pacientom sa odporúča prijímať pestrú stravu v správnom množstve a zložení podľa zásad správnej výživy. Je vhodné užívanie vitamínov, najmä vitamínu C a D, minerálov - najmä zinku. Pravidelný a zdravý životný štýl a pohybové aktivity. Je potrebné zabrániť zhromaždeniam väčšieho množstva ľudí, minimalizovať pobyt v nákupných centrách, pobytu v miestnostiach s centrálnou klimatizáciou, prípadne spojenou klimatizáciou. Pri podozrení na vírusové ochorenie je potrebné zostať v domácom prostredí. Je potrebné riadiť sa zásadou ochrany seba samého ale aj svojho okolia.

Kontrola glykémie je mimoriadne dôležitá na zabránenie vzniku chronických komplikácií cukrovky ale aj pre zvládnutie akútnych situácií ako je teplota. Na zvýšenú glykémiu je vždy potrebné reagovať. Optimálna glykémia zlepšuje výsledky liečby.


Autor: MUDr. Jozef Lacka, PhD., MBA


« Späť